Jos tarjous kuulostaa liian hyvältä, se on harvoin totta
Suurimittaisten huijausyritysten takana on usein kansainvälinen järjestäytynyt rikollisuus, mutta joukossa on myös rikollista yksityisyritteliäisyyttä.
Tilastoitu petosrikollisuus riippuu myös siitä, miten herkästi petoksen kohteeksi joutuneet ilmoittavat tapauksista poliisille. Piiloon jäävien rikosten osuus saattaa olla melko suuri.
Yhteistä huijauksille on se, että sinua houkutellaan antamaan rahasi, henkilötietosi tai tili- ja luottokorttitietosi, etkä yleensä saa mitään vastineeksi tai tuote ei vastaa luvattua. Huijausten kohteiden mahdollisuudet saada rahansa takaisin ovat usein heikot.
Paras tapa suojella itseään on useimmiten terveen järjen käyttö. Jos tarjous kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se on harvoin totta. Itseltä kannattaa kysyä
- miksi juuri minua lähestytään
- mitä minulta tosiasiassa halutaan
- mitä riskejä minulle koituu, jos teen niin kuin kehotetaan?
Huijarit osaavat käyttää psykologisia keinoja
Huijauksissa vedotaan ihmisten toiveisiin nopeasta rikastumisesta, elämän kohentumisesta tai laihtumisesta. Usein tarjouksen voimassaolo hyvin lyhytaikainen tai tuotetta on tarjolla rajoitetusti. Sinulle saatetaan antaa nimellinen lahja, jonka jälkeen tunnet olevasi vastapalveluksen velkaa ja tarjouksesta kieltäytyminen on vaikeampaa.
Miten torjua petosrikoksia ja niistä aiheutuvia vahinkoja:
- Epäilyttäviin ja tuntemattomilta tulleisiin kirjeisiin, teksti- tai sähköpostiviesteihin ei ole syytä vastata. Viestit voi hävittää kuten muunkin roskapostin.
- Rahaa ei tule mistään ilmaiseksi rehellisellä tavalla. Älä usko kaikkea mitä kerrotaan, kirjoitetaan tai näytetään vaikka kuvana. Rikolliset osaavat käyttää huipputeknologiaa ja kaikki esitetty sisältö voi olla täysin väärää tai se on otettu internetistä jostakin muualta käytettäväksi huijausrikoksissa.
- Mikäli ei ole osallistunut lottopeleihin, ei niissä voi voittaakaan.
- Tilinumeroita tai passitietoja ei pidä lähettää tuntemattomille.
- Ulkomaisia, postitse toimitettuja shekkejä ei ole syytä ottaa lunastettavaksi. Kauppahintaa suuremman sekin lunastukseen ei ole syytä suostua.
- Ylihintaisen tarjouksen rehellisyyttä on aina syytä epäillä.
- Rahojen lähettäminen luottokorttinumeroiden ja erilaisten rahansiirtokoodien avulla on arveluttavaa.
- Sähköpostiosoitteet on syytä selvittää. Vakavasti otettavat yritykset eivät käytä internetin ilmaispostiosoitteita.
Ilmoita ajokortin, passin tai henkilökortin katoaminen poliisille ja pankkiin
Monissa petosrikoksissa on kysymys omien tietojesi joutumisesta huijarille. Tee ilmoitus poliisille sekä pankille, jos olet hävittänyt ajokorttisi, passisi tai henkilöllisyyttäsi osoittavan henkilökorttisi. Poliisille voit tehdä ilmoituksen kadonneesta asiakirjasta sähköisesti poliisin verkkosivuilla.
Jos olet jo siirtänyt rahaa huijarin tilille?
Ota välittömästi yhteyttä pankkiin, josta rahat on siirretty ja kerro asiasta. Tee sitten poliisille rikosilmoitus. Joskus ulkomaalainen pankki vaatii kopion rikosilmoituksesta, että rahojen siirto voidaan pysäyttää.
Poliisi tutkii ja sarjoittaa -ilmoittaminen kannattaa
Erilaiset huijaukset päätyvät usein poliisin pöydälle nimikkeellä petos. Petoksista kannattaa tehdä rikosilmoitus poliisille, vaikka mahdollisuudet omaisuuden takaisin saamiseksi ovat pienet. Myös petoksen yritykset kannattaa ilmoittaa.
Ilmoitusten avulla poliisi pystyy sarjoittamaan rikoksia. Usein samat tekijät ovat huijanneet monia muitakin, ja ilmoitukset voivat auttaa pääsemään heidän jäljilleen. Varsinkin ulkomailta tapahtuvissa huijauksissa poliisin mahdollisuudet auttaa ovat valitettavan vähäiset. Kansainvälisellä yhteistyöllä on kuitenkin saatu kiinni laajojen petosvyyhtien tekijöitä.
Petosrikosten rangaistuksena voi saada sakkoa tai vankeutta:
- lievästä petoksesta sakko
- petoksesta sakko tai enintään 2 vuotta vankeutta
- törkeästä petoksesta vähintään 4 kuukautta ja enintään 4 vuotta vankeutta
- identiteettivarkaudesta sakko
Lisätietoja petoksista ja identiteettivarkauksista löydät esimeriksi Rikosuhripäivystyksen sivuilta.